MOJA NAGRADA 1976.

недеља, 7. март 2010.

Primena ATV linkova na 10GHz

ATV linkovi na 10GHz su predajnici male snage reda desetak mw i sluze za prenos slike i tona .Ako link /predajnik / radi u delu X banda , na frekvenci dodeljenoj radio amaterima on je 1/2 ATV stanice i pozeljno  je da cini jednu celinu / odvojen od prijemnika /.Druga polovina ATV stanice je klasican analogni satelitski prijemnik , spojen sa LNC om  koji treba podesiti za prijem amaterske frekvence predvidjene za rad AMATERSKE TELEVIZIJE. Ta frekvenca se nalazi veoma blizu donjeg dela frekventnog opsega na kojem se nalaze satelitski kanaliti i bas ta sretna okolnost , omogucava nam da sa malo truda podesimo satelitski LNC da moze da prima i opseg predvidjen za rad ATV stanica. Analogni satelitski prijemnik ne iziskuje adaptacije kao ni satelitka antena.
Za prije sat. programa koriste se parabole i trenutno vise ofset antene. Za ATV pocetnike  povoljnije su patabolicne ali njih sve vise zamenjuju ofset .Da bi primala ATV signal koji dolazi u horizontalnoj ravni, ofset antena se treba oboriti ka zemlji pod uglom oko 45 stepeni.U tom polozaju LNC ce se nalaziti ispod donjeg ruba antene.Druga mogucnost je da se ofset antena ,,podigne,, odnosno postavi na drzac antene i da bude okrenuta prema nebu .Ta varijanta je nepovoljna , jer se ziimi sneg zadrzava u anteni a one su i konstruisane da bi se taj problem izbegao..Ako koristite pravljene HORN antene , razumljivo je da se one postsvljaju u hotizontalnu ravan, usmerene ka  drugoj ATV stanici.
Bez obzira dali koristite parabolu ili ofset anteni , LNC se montira na isto mesto na anteni, fokus antena je isti i ne zavisi od frekvence. Jedina izmena je na nosacu  antene.  Oni su konstruisani da drze sat.antenu , koja prima signale sa satelita -znaci odozgo  i to pod uglom od oko 45 stepeni a za nase amaterske potrebe, antena prima signale u horizontalnoj ravni.Razume se , da i tu ima razlike , ukoliko se druga ATV stanica nalazi na planini.  Da napomenem ,da su za rad potrebne dve antene koje nemoraju biti identicne  i pozeljno je da se postave jedna ispod druge .Razlog je taj , sto su u toku ATV veze istovremeno ukljuceni prijemnik i predajnik / link/.Dupleks QSO je pravo zadovoljstvo i jedino treba voditi racuna da se izbegne mikrofonija a za to je dovoljno ,da jedan od operatora koristi slusalice/u/.U kasnijem izlaganju videcete , zasto ATV predajnik nazivam LINK i u kojim se uslovima moze primenjivati.
.

Нема коментара:

Постави коментар